fbpx
1.11.2022 Статьи

Укриття потребують систем вентиляції

Велике навантаження в нинішній війні росії проти України лягло на так звані споруди подвійного призначення та прості укриття для захисту цивільного населення. Проте досвід використання цих споруд продемонстрував певні слабкі місця в їхній роботі. Зокрема, однією з основних проблем є недостатня вентиляція приміщень, що ускладнює тимчасове перебування в них великої кількості людей. Ситуація потребує впровадження конкретних рішень щодо покращення повітрообміну в укриттях. І такі рішення є.

Багато років громадська свідомість відкидала можливість ведення повномасштабної війни на всій території України з відповідними загрозами для життя цивільного населення, тому будівництво житлових об’єктів не передбачало проєктування та зведення в них повноцінних бомбосховищ та протирадіаційних укриттів. На кінець грудня 2021 року в Україні налічувалося трохи більше ніж 21 тис. захисних споруд, частина з яких виявилася частково або повністю непридатною для використання. Для 42-мільйонної країни укриттів виявилося замало.

Під час воєнних дій на допомогу їм прийшли так звані споруди подвійного призначення та прості укриття. До перших належать інженерні споруди виробничого, громадського, комунально-побутового та транспортного призначення, які у воєнний час можуть використовуватись для захисту населення. До цієї категорії входять паркінги, підземні переходи, станції метрополітену та ін. До простих укриттів можна віднести різні фортифікаційні споруди, підвальні приміщення й цокольні поверхи в житлових будинках та адміністративних будівлях. Саме такі непрофільні укриття взяли на себе основне навантаження щодо захисту людей від прямих попадань снарядів стрілецької зброї, осколків та вибухової хвилі.

Події останніх місяців в Україні продемонстрували недоліки в роботі багатьох укриттів. Зокрема, однією з основних проблем є недостатня вентиляція цих приміщень, унаслідок чого в них швидко зростає вміст вуглекислого газу, накопичується вогкість, і повітря стає непридатним для використання. Насичене вуглекислотою повітря викликає у людей слабкість, сонливість, головний біль, задуху і може спровокувати розвиток багатьох захворювань. Підвищена вологість є причиною появи та поширення грибків, що також становить значну небезпеку для здоров’я. У зв’язку з цим сьогодні дуже гостро постало питання необхідності використання в укриттях механічних систем вентиляції.

 

Вентиляція бомбосховищ та протирадіаційних укриттів

Споруди цієї категорії мають у своєму складі необхідні системи життєзабезпечення і розраховані на перебування людей протягом не менш ніж 48 годин. Це повністю герметичні споруди, які захищають не тільки від уламків та снарядів, а й від засобів хімічного та біологічного ураження. Ключовою вимогою до таких споруд є наявність якісної вентиляції та фільтраційного обладнання, яке б здійснювало очищення зовнішнього повітря та запобігало потраплянню всередину пилу (в тому числі радіаційного), біологічних аерозолів, отруйних речовин тощо. Водночас вентиляція має підтримувати в укритті надлишковий тиск, що дозволить унеможливити проникнення в приміщення забрудненого повітря через щілини та мікротріщини в будівельних конструкціях.

Системи вентиляції таких укриттів передбачають роботу у двох режимах – чистої вентиляції та фільтровентиляції. У режимі чистої вентиляції подавання очищеного вуличного повітря має забезпечувати необхідний повітрообмін та видалення з приміщення надлишку тепла та вологи. У режимі фільтровентиляції повітря, яке надходить у прихисток, має очищуватися від газоподібних засобів масового ураження, аерозолів і пилу. Під час роботи в першому режимі система вентиляції має підтримувати нормальну безперервну роботу протягом 48 годин, у другому режимі – протягом 12 годин. В окремих випадках передбачається повна ізоляція приміщення від зовнішнього повітря. У цьому разі система має забезпечити регенерацію внутрішнього повітря протягом шести годин.

Проєктування систем вентиляції укриттів передбачає наявність такого обладнання: вентилятори необхідної продуктивності; повітропроводи; забірні канали повітря, що працюють у кількох режимах; противибухові пристрої з розширювальними камерами на забірних та витяжних каналах; протипилові фільтри; фільтри-поглиначі, які очищують вхідне повітря від радіаційного пилу, біологічних аерозолів, хімічних речовин; теплоємні фільтри; герметичні клапани.

 

Вентиляція простих укриттів

Особливістю приміщень цієї категорії є те, що вони не непридатні для використання в якості бомбосховищ і не призначені для тимчасового перебування в них великої кількості людей. Наприклад, у підвалах передбачено мінімальну природну вентиляцію, якої вистачає лише на підтримання приміщень у належному санітарному стані. Тобто підвали вентилюються рівно настільки, щоб у них не накопичувалася волога і внаслідок цього не поширювався грибок. Забезпечити необхідний повітрообмін у разі перебування в підвалі десятків і сотень людей природна вентиляція не в змозі. Також вона не передбачає фільтрацію повітря, яке надходить з вулиці, від пилу та інших забруднювальних речовин, що вкрай важливо у разі обстрілів та обвалення будівельних конструкцій.

Враховуючи широку мережу простих укриттів у країні та їхнє високе завантаження під час війни, проблема з провітрюванням цих приміщень має розвʼязуватися максимально оперативно. Виходом тут може стати забезпечення укриттів системами механічної вентиляції з функціями рекуперації тепла, фільтрації повітря та його догрівання. Існують два варіанти вирішення цього питання.

 

Рішення 1: механічна припливна вентиляція з догріванням повітря + витяжна вентиляція

Цей варіант оптимальний у таких випадках:

  • при обмеженому бюджеті на систему вентиляції та наявності резервних потужностей для нагрівання повітря;
  • при постійному використанні приміщення (в режимі тривоги);
  • при підтриманні системою опалення мінімально допустимої температури внутрішнього повітря та необхідності додаткового догрівання приміщення.

Перевагою такої системи вентиляції є простота монтажу та експлуатації. Її можна використовувати як стаціонарну з доукомплектуванням додатковими елементами (охолодження) при облаштуванні підвальних приміщень для цілорічного використання. До недоліків системи можна віднести порівняно велике споживання енергії на нагрівання зовнішнього повітря.

Такий варіант системи може бути реалізований на базі припливних установок ВЕНТС МПА…Е та ВЕНТС ВПА із вбудованою автоматикою та витяжного вентилятора ВЕНТС ВКПФ, що працює синхронно з «приточкою». Для зниження рівня шуму до нормативних параметрів та запобігання передаванню вібрації по повітропроводах передбачене установлення шумоглушників та гнучких вставок. Для запобігання мимовільному перетіканню повітря при вимкненому обладнанні може використовуватися клапан з електроприводом на припливній системі та зворотний клапан – на витяжний. Повітрозабір та викидання повітря здійснюються повітропроводами, розміщеними на фасадах будівлі. Прокладання повітропроводів передбачене відкритим способом. Розподіл та видалення повітря може здійснюватися за допомогою дворядних регульованих решіток серії ДР, що дозволяє відрегулювати напрямок роздавання та витрати повітря.

Рішення 2: припливно-витяжна система з рекуперацією тепла та догріванням повітря

Таке рішення є дорожчим у реалізації, але водночас набагато економічнішим в експлуатаційних витратах. Тому його доцільно використовувати у разі постійної експлуатації приміщень. Ця система містить вбудовану автоматику і завдяки рекуперації тепла створює менше навантаження на мережі енергопостачання.

Система вентиляції може бути реалізована на базі припливно-витяжної установки з рекуперацією тепла ВЕНТС ВУТ/ВУЕ ПБЕ ЄС. Для зниження рівня шуму до нормативних параметрів та запобігання передаванню вібрації по повітропроводах передбачено встановлення шумоглушників та гнучких вставок. Для запобігання мимовільному перетіканню повітря при вимкненому обладнанні може використовуватися клапан з електроприводом на припливній системі та зворотний клапан – на витяжний. Повітрозабір та викидання повітря можуть проводитися з використанням однорядних металевих решіток серії МВМК. Прокладання повітропроводів передбачене відкритим способом. Краще використовувати повітропроводи круглого перерізу, які мають деякі переваги перед прямокутними. Розподіл та видалення повітря передбачені за допомогою пластикових дифузорів серії МВ…ПФ. При їх використанні доцільно ставити дросель-клапани на кожен розподільник повітря, що дозволить відрегулювати систему на робочі параметри.

Вентс пропонує…

Компанія «Вентиляційні системи» має багаторічний досвід виробництва вентиляційного обладнання та аксесуарів для виконання завдань будь-якої складності на будь-яких об’єктах, зокрема для вентиляції укриттів усіх категорій. Перелік обладнання включає промислові осьові та відцентрові вентилятори, канальні вентилятори, припливно-витяжні установки, децентралізовані пристрої, модульні повітрообробні агрегати, системи повітряного опалення та протидимної вентиляції, повітропроводи, повітророзподільні пристрої, великий вибір аксесуарів та супутніх елементів, з якими можна ознайомитись ТУТ.

Читайте также

20 Дек 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Дек 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Ноя 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

7 Дек 2021

Вентс обеспечил климатическим оборудованием крупнейший в Украине торгово-развлекательный центр

10 Ноя 2021

Юлия Двораковская: «Для новой инновационной клиники мы выбрали оборудование Вентс»

8 Июл 2021

Вентиляция мирового уровня

21 мая 2021

Учёные признали ведущую роль вентиляции в борьбе с распространением COVID-19

6 мая 2021

Вентс проводит комплекс работ по организации систем микроклимата в известной клинике

29 Апр 2021

Как обеспечить безопасный воздух в доме? Часть 3

8 Апр 2021

Оборудование Вентс подтверждает свою энергоэффективность

10 Фев 2021

Вентиляцию грузинской клиники обеспечивает оборудование ВЕНТС

29 Дек 2020

Как обеспечить безопасный воздух в доме? Часть 2

24 Ноя 2020

Как обеспечить безопасный воздух в доме? Часть 1

16 Ноя 2020

Оборудование Вентс во всех уголках мира

29 мая 2020

Чистый воздух против вирусных заболеваний

5 мая 2020

Вентиляция в мобильных госпиталях: мировая практика и вентиляционные решения

2 Апр 2020

Вентиляция в медучреждениях: защита от вирусов и чистый воздух

1 Апр 2020

На пути к совершенству

11 Мар 2020

Вентиляция на раз, два, три

11 Фев 2020

Умная вентиляция

29 Янв 2020

Воздушные силы

21 Янв 2020

Операция «Децентрализация»

18 Дек 2019

Солнце в бокале

16 Дек 2019

Укрощение дыма и огня

28 Ноя 2019

Осторожно, пыль!

20 Ноя 2019

10 негативных последствий плохой вентиляции в жилом помещении

8 Ноя 2019

Охотники за углекислым газом

4 Ноя 2019

Без шума, пыли и лишних затрат

1 Ноя 2019

Воздушная тревога!

25 Июн 2019

Вспененный полипропилен: о пользе суперматериала

19 Окт 2015

Каминный вентилятор КАМ – экономное тепло в Вашем доме

6 Авг 2014

Антибактериальное покрытие вентиляционного оборудования ВЕНТС

27 Мар 2014

Основы вентиляции для гидропоники

22 Окт 2012

Проветриватели ВЕНТС ТвинФреш – гроза коварного газа радон

3 Мар 2011

Классификация систем кондиционирования и вентиляции

1 Мар 2011

Регулируемый воздухообмен и энергосбережение

30 Апр 2010

Для чего нужна вентиляция?

11 Мар 2010

Развитие рынка вентиляционного оборудования в Украине

23 Фев 2010

О пользе вентиляции

22 Окт 2009

Дышите полной грудью!

Голосование
Насколько удобным для вас стал обновленный сайт?

результаты

Загрузка ... Загрузка ...
Апрель 2024
Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
« Мар    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930